5 najzabavnijih skandinavskih YouTube-klipova

5 najzabavnijih skandinavskih YouTube-klipova

1

Dance with Leroy – „How to Dance at a Rave“

 

Ako ste krenuli u klabing a istom niste vični, pogledajte ovaj edukativni video. U njemu gipki Šveđanin demonstrira kako da ovladate veštinom plesanja uz elektronsku muziku raščlanjivanjem na vrlo jednostavne pokrete sa vickastim nazivima npr. „berem jabuke/berem pečurke“, „pumpa za bicikl“ ili „igram ping-pong“. Tutorijal ide od lakših ka težim pokretima, a na kraju sadrži i demonstraciju uz muziku. Pored toga što je duhovit, ovaj video može zapravo biti koristan ako vam đuskanje u klubu nije baš najprirodnija stvar na svetu, a ne biste da se obrukate pred društvom.

2

Uti vår hage – „The Danish Language“

 

Svaki govornik švedskog i norveškog (maternji ili priučeni) zna kako je kada se čovek suoči sa paklom (ne)razumevanja danskog jezika. To vrlo dobro znaju i norveški komičari Harald Eja, Atle Antonsen i Bord Tufte Johansen, pa su zato još davne 2003. godine snimili komičan video o tome kako Danci zapravo ne razumeju ni jedni druge. Ovo će posebno biti zabavno vama koji govorite švedski ili norveški a pokušali ste da se usmeno sporazumete sa nekim Dancem. Posebno je komična ozbiljnost sa kojom se pristupa ovom „problemu“, kao i situacije koje nastaju usled nerazumevanja.

3

Svartlamon hardkor – „Zakleo se bumbar“

 

Kako zvuči srpska dečja pesmica kada je otpeva hor kršnih norveških rokera? Evo odgovora. Svartlamon hardkor je osnovan 2004. i čine ga muškarci između 20 i 60 godina. Imaju širok repertoar pesama, od norveških kafanskih pesama iz 16. veka, preko južnoafričkih horskih numera do klasika roka i panka. Sarađuju i sa srpskim harmonikašem Jovanom Pavlovićem, koji sada živi u Norveškoj, a pored dečjih pesmica izvode i „Po šumama i gorama“ i „Za Beograd“.

4

Språk för alla – „Best of Jugge/Dragan“

 

„Språk för alla“ je zapravo Instagram kanal na kome dvojica mladih Šveđana stranog porekla Toni i Amir na politički nekorektan način ismevaju rasne i nacionalne stereotipe, ali imaju i YouTube kanal na koji kače kompilacije popularnih klipova. Ova dva mladića odlično poznaju i švedsko društvo, i imigrantske sredine iz kojih su potekli, a takođe su i veoma talentovani za jezike. Njihovi klipovi na instagramu su kratki, po nekoliko sekundi, a ove dve kompilacije koje ovde predstavljamo tiču se jugoslovenskih imigranata u Švedskoj i njihovog tipičnog ponašanja, tipa šta Šveđanin spakuje kad ide na odmor 3 dana a šta Jugosloven, kako se ponaša jugoslovenska majka kad treba da se sređuje po kući i slično. Ovi klipovi nisu titlovani, tako da ćete ih razumeti samo ako dobro razumete švedski.

Prvi deo

Drugi deo

5

Ylvis – „The Fox“

 

Ubedljivo najveća norveška YouTube senzacija, sa preko 700 miliona pregleda, „The Fox“ je video dvojice norveških komičara, braće Vegara i Borda Ilvisokera. Oni su ovaj spot snimili kao parodiju, ali ljudima se svidela pesma i za vrlo kratko vreme privukao je pažnju publike širom sveta. Braća Ilvisoker inače imaju svoj tok-šou „I kveld med Ylvis“ u kome puštaju i mnoge druge parodične muzičke spotove i skečeve, neki od najpopularnijih su „Stonehenge“ (pesma sa komičnim tekstom, slično „The Fox“), „Talestyrt minibank“ i „Lost at Ikea“ (i jedno i drugo su skečevi u kojima se braća Ilvisoker šale sa nedužnim ljudima, u prvom slučaju korisnicima bankomata a u drugom posetiocima robne kuće Ikea).

Piše: Sofija Vuković

No Comments

Post A Comment