6 čudnih stvari koje Norvežani i Šveđani rade

6 čudnih stvari koje Norvežani i Šveđani rade

1. Taman ste mislili da ste jezik savladali dovoljno dobro da opušteno komunicirate s Norvežanima i Šveđanima i rešite da s kolegom na poslu podelite jednu zanimljivu priču. I odjednom kolega kreće da ispušta čudne zvuke, kao da ima napad gušenja ili astme. Bez panike, ovo je potpuno normalno. Zapravo je dokaz da vam je priča zanimljiva i da su baš zainteresovani za nju. U pitanju je potvrdna rečca izgovorena u aspiraciji (dok se normalan govor u većini svetskih jezika inače odvija u ekspiraciji). Ponekad znaju da kombinuju aspirativno i ekspirativno izgovorenu reč, i to je isto ok. Napomena: U severno-švedskom dijalektu taj glas ne zvuči kao gorepomenuto gušenje, ali ga je teško opisati. Radoznali mogu pogledati sledeći snimak.

Zašto to rade? To im je svojstven način da kažu „Slažem se, samo nastavi dalje“.

2. Čim jesen dođe u severne krajeve, dani se skrate i temperature padnu, Norvežane i Šveđane uhvati neki napad histerije. Poznanica vas je pozvala u goste i dok ulazite u kuću primećujete upaljene sveće od hodnika, preko dnevne sobe i trpezarije. Kulminacija ove piromanije bude obično za vreme Adventa (četiri sedmice pred Božić) kada maltene nema prozora u kome ne stoji barem jedna sveća. Ne morate da se brinete da se drugarica bavi ritualnim prizivanjem duhova mrtvih predaka ili prizivanjem sila tame, već je u pitanju jesenja iskonska potreba za zadovoljenjem potrebe poznatije pod nazivom 🇳🇴 koselig / 🇸🇪 mysig. Više o tome smo pisali u jednom ranijem tekstu.

Zašto to rade? Stvaraju privid da leto još uvek traje i da je još uvek toplo, iako ih nebo i termometar i te kako demantuju. 

3. Norvežani se često žale na mnoge stvari u svojoj državi: loše puteve, nedostatak kantina u školama, industriju lososa, način trošenja sredstava iz naftnog fonda itd. I tu se vi kao stranac možete osetiti dobrodošlim da iznesete kritičko mišljenje o bilo čemu što ste vi lično primetili u Norveškoj. Ili eventualno da se pridružite u kritici nečega što su oni izneli. U tom slučaju bi trebalo da budete spremni na reakciju sagovornika koja maltene odgovara šoku. Šok bi bio veći samo u slučaju da ste slučajno Šveđanin. (Za Švedsku verziju ove čudne navike, u priči samo zameniti mesta Norvežanima i Šveđanima.)

Zašto to rade? Vole da su samokritični, ali ne i da ih drugi kritikuju.

4. Videli ste kolegu kako vadi iz džepa vadi pljosnatu kutijicu i prstima vadi nešto crno iz nje što potom pažljivo stavlja u usta i kreće da mulja po ustima. Potom tu masu smesti na negde ispod usne kod desni i tu tako stoji neko vreme. U pitanju je džepni duvan, tzv. „snus“ koji Norvežani i Šveđani koriste umesto cigareta koje su uobičajenije u ostatku sveta. Švedska je ujedno i jedina EU država u kojoj se ovo legalno koristi i prilikom ulaska u uniju je ovo bio jedan od ustupaka koji su prosto morali da im naprave. Verovatno bi pre pristali za promene krune u evro, nego da se odreknu snusa.

Izvor: nettavisen.no

Zašto to rade? Ubeđeni su da se potreba za nikotinom brže zadovoljava i da je zdravije. Slažemo se, jedino što ovo poslednje važi samo za one koji borave u blizi konzumenta.

5. Za razliku od ostatka sveta, Norvežani (ali ne i Šveđani) ostavljaju ključeve zabačenih drvenih kućica, tzv. hytte, u koje može svaki putnik namernik da navrati i prenoći tamo. Jedino što se od njega očekuje je da napiše ime, prezime i adresu, kao i broj noći provedenih tamo, kako bi mu vlasnik kolibe poslao račun za prenoćište. Takođe se očekuje da je pre napuštanja dovedete u zatečeno stanje po pitanju higijene.

Zašto to rade? Šveđani bi možda rekli zato što su naivni, ali je zapravo njihovo poštenje koje bi bilo savršeno kad bi postalo izvozni proizvod.

6. Većina Norvežana i Šveđana će bez problema potrošiti 2 minuta da pošalje ponudu za stan koja je čak i 300.000 kruna viša od procenjene cene istog, ali će zato odvojiti čitav jedan dan i voziti više stotina kilometara do neke od susednih država kako bi kupili bocu vina koja košta 50 kruna manje nego što bi je platili u sopstvenoj. Na slici ispod je prikazana severnoevropska ruta za kupovinu alkohola.

Izvor: 9gag.com

Zašto to rade? Valjda zato što su u dubini duše škrtice.

Nastaviće se…

No Comments

Post A Comment