Dobili ste posao u Norveškoj? Saznajte svoja prava

Dobili ste posao u Norveškoj? Saznajte svoja prava

Otišli ste u Norvešku radi potrage za boljim životom očekujući pre svega dobro plaćen posao i pravičan tretman na radnom mestu. A ispostavilo se da ste na kraju iskusili nedostatak istog. Šta se desi kada na sopstvenom primeru uvidite da su takve priče ipak bila „šarena laža“ ili nabasate na neko od pisanija o nepravdi u norveškom sistemu koja se provlače po imigrantskim forumima? Važno je biti svestan da nijedan sistem nije savršen i da problemi mogu uvek da iskrsnu. Zato treba znati kako postupiti u slučaju da se baš vi nađete u glavnoj ulozi takve neke priče. Tekst koji sledi ima za cilj da pruži savete koji mogu da vam pomognu da izbegnete da budete iskorišćeni u vašem novom radnom okruženju i da se istovremeno upoznate sa sistemom pravne zaštite radnika u Norveškoj.

 

Ono što definitivno treba da zapamtite jeste činjenica da su vaša prava kao radnika u Norveškoj zaštićena zakonom koji se poštuje. Postoji čitav aparat koji se sastoji od radničkih sindikata, različitih državnih institucija i nevladinih organizacija koji se bori da ne budete eksploatisani na poslu i to valja iskoristiti. Međutim, ako ste došli u Norvešku da biste radili „na crno“ ne očekujte da vam sistem pomogne jer jednostavno kao neko ko ne plaća porez, vi deo tog sistema niste. Tako da dobro razmislite da li je to varijanta koju želite pošto ćete u tom slučaju biti i te kako u „ranjivoj“ poziciji.

Veliki deo Norvežana smatra da rad na crno predstavlja jednu od težih povreda zakona.

Kada je reč o plati imajte na umu da u Norveškoj ne postoji minimalna plata. Ono što postoji jeste tzv. kolektivni ugovor iliti tariffavtale koji određuje koliko ćete da budete plaćeni i kao i opšte radne uslove. Ovaj ugovor se potpisuje između poslodavca i sindikata, a da biste imali pravo na prednosti istog treba lo bi da postanete član radničkog sindikata. To možete da postanete bez obzira na nacionalnost ili gde je firma za koju radite registrovana (znači možete da radite za firmu registrovanu u Srbiji, ali pošto radite u Norveškoj to znači da se na vas odnose pravila koja važe u ovoj zemlji), i to podrazumeva da plaćate izvestan procenat vaše plate. Ovo se definitivno isplati pošto ćete na taj način ima pravo na advokata i jedno jaku organizaciju da vam čuva leđa ako se desi nešto nepredviđeno. Najveća organizacija tog tipa je Landsorganisasjonen (LO) koja se sastoji od više udruženih radničkih sindikata i ovde možete da se učlanite.

Korisne informacije o radnom, a i drugim pravima koje možete ostvariti u Norveškoj, možete pronaći u ovoj korisnoj brošuri i na istoimenom sajtu.

Međutim postoji niz branši u kojima se primenjuju tzv. allmenngjorte tariffavtaler što konkretno znači da nisu regulisane pomenutim kolektivnim ugovorom već zakonom. Ovaj zakon važi za sve uključujući inostranu radnu snagu i one koji nisu članovi sindikata. Ovde su uključene sledeće branše: građevinarstvo, radovi sa električnim instalacijama, brodogradnja, transport robe, zemljoradnja i baštovanstvo, transport putnika, čišćenje i industrija ribe. Ovde možete da upoznate sa propisanim cenama rada.

Ukoliko vam poslodavac ne isplati platu treba da pošaljete preporučeno pismo njemu ili njoj i tu navedete zahtevani iznos sa rokom isplate od minimum jedne nedelje, kao i stavku da će bi sudskog postupka ako iznos ne bude isplaćen. Ukoliko poslodavac ne želi da vam plati onda se obratite Forliksrådet koji će vam pomoći da dođete do sporazuma uz neutralno posredovanje, ali ukoliko poslodavac nema novca da vam pla ti onda je moguće da je neophodno da vaš poslodavac mora da bankrotira da bi vaša primanja pokrio NAV (norveški zavod za zapošljavanje i socijalna pitanja). U tom slučaju valja se obratiti Arbeidstilsynet tj. inspekciji rada.

Izvor: www.nyinorge.no

No Comments

Post A Comment