I još 6 čudnih stvari koje Norvežani i Šveđani rade

I još 6 čudnih stvari koje Norvežani i Šveđani rade

I konačno stiže treći deo zbirke čudnih stvari.

13. U mnogim privatnim domovima važi pravilo izuvanja, tako da nije ništa čudno što se u Norveškoj i Švedskoj to podrazumeva. Međutim oni su ti pravilo podigli na viši nivo i izuvaju se gde stignu – u vozu, avionu, na aerodromu, u školi, čak i ponekim restoranima. Doduše ovo poslednje važi uglavnom na Svalbardu, ali videti bosonoge Skandinavce posvuda ako je temperatura u plusu ne treba nikoga da čudi.

Izvor: nrk.no

Zašto to rade? Zahtevaju slobodu za svoja stopala.

14. Počev od druge sedmice meseca jula do početka avgusta skoro cela država je na kolektivnom odmoru. Vlada i Parlament ne rade ništa, doktori se sunčaju u Španiji, a većina kancelarija radi skraćeno. U svakom slučaju, ako pokušate da završite bilo šta u ovom periodu, bolje odustanite i pokušajte ponovo kad avgust malo odmakne.

Zašto to rade? Poštuju slobodno vreme više od svega.

15. Na piću ste sa Norvežanima ili Šveđanima i po navici iz domovine dobijate ideju da platite turu pića. Bolje nemojte. Ako dođete od šanka s osam piva koje podelite društvu i koje oni popiju, oni će po svoj prilici jedan po jedan otići do istog tog šanka po novo piće, ali ne i za vas, već samo za sebe. Isto i kada odlaze na žurku na koju su pozvani, poneće svoje piće koje će tamo konzumirati i neće očekivati da domaćin obezbedi sve. I to je prosto tako.

Zašto to rade? Verovatno je u pitanju nasleđe iz predindustrijskog perioda kada su bili vrlo siromašni i shodno tome vrlo štedljivo postupali sa svojim resursima.

16. Kolega vas pozove na šetnju u prirodi za vikend sa nekoliko drugara i vama se ideja u načelu dopada. Ipak vas zanima koliko su tačno planirali da pešače (u kilometrima ili satima). Kolega odgovara “oko 5 milja”. Prisećate se časova fizike iz osnovne škole i računate da nije velika razlika između engelske i američke milje i da je 8 km dužina koju možete bez problema da prepešačite. Prihvatite poziv i spremite se za divan, aktivan vikend u prirodi. Ali avaj, kada ni posle 8 kilometara ne nazirete kraj rute, počinjete da sumnjate u svoje razumevanje brojeva na švedskom ili norveškom. Međutim nisu problem brojevi, već nepoznavanje činjenice da njihova milja iznosi oko 10 km.

Zašto to rade? Garant da bi zavrnuli strance koji nisu dovoljno dobro naučili svoje gradivo.

17. Nervira vas komšija koji vazda ostavlja opuške od cigareta pored stepeništa, muzika koju pušta u neko nedoba, njegov pas koji iritantno laje ili njegova devojka koja previše glasno uživa u seksualnom činu? Ako ste pravi Norvežanin ili Šveđanin, sigurno nećete tek tako pustiti da vas to i dalje izjeda iznutra i truditi se da ignorišete. Ali isto tako nećete ni otići komšiji na vratia niti ga pozvatii zamoliti ga da prestane s tom ružnom navikom. Pravi način rešavanja ove situacije je pisanje BESNOG teksta na papiru koji ćete potom okačiti u hodniku zgrade na veoma vidnom mestu. Kako bi osim dotičnog, i sve ostale komšije videle da ste osoba od akcije.

Može li ekstremno napaljena osoba iz ulaza B da bude tako ljubazna da utiša zvuk na svom porno-kompjuteru!!? Unapred hvala!!!

Zašto to rade? Red se mora poštovati, ali i dalje je pametnije fizički kontakt svesti na neophodni minimum. 

18. Skandinavci baš mnogo poštuju lični prostor i fizičku distancu. Nemojte sesti na sedište u autobusu do Norvežanina ili Šveđanina ako ima drugih slobodnih, nemojte ih pipati, a kamoli ljubiti u obraz. Rukovanje može doći u obzir, ali oprezno i ako je baš krajnje neophodno. Napominjemo da su ovo pravila koja postoje od vajkada, a ne od kad se pojavila korona i takav obrazac nametnula manje-više celom svetu. Međutim kako onda objasniti da su po statistici na vrhu lestvice po vezama za jednu noć?

Zašto to rade? …

Kraj

No Comments

Post A Comment