Jarac i Deda Mraz u finskom božićnom folkloru

Jarac i Deda Mraz u finskom božićnom folkloru

Pre dve godine smo pisali o islandskim zamenama za Deda Mraza koji su uglavnom odeveni velom tame. Danas pišemo o finskoj verziji koja ima prilično mračnu prošlost.

Deda Mraz kakvog danas poznajemo rezultat je kombinacije različitih priča i kultura, a mnoge njegove kultne osobine pridodate su kroz vekove. Američki Deda Mraz nastao je iz “Sinterklaas-a”, kojeg su holandski doseljenici u 17. veku doneli sa sobom u Njujork. Kako je vreme prolazilo, razne grupe i pojedinci doprineli su oblikovanju slike modernog Deda Mraza, dodajući mitove poput letećih irvasa i čarobnih sposobnosti prolaska kroz dimnjak. Amerikanac poreklom iz Finske, Hadon Sanblum (Haddon Sundblom), učvrstio je sliku modernog veselog američkog Deda Mraza svojim poznatim božićnim ilustracijama za Koka kolu 1930-ih. Sanblumov Deda Mraz, međutim, jako je daleko od izvornog finskog Deda Mraza, zvanog „Joulupukki“.

Slika preuzeta sa: https://inktank.fi/how-joulupukki-the-finnish-santa-went-from-naughty-to-nice/

„Joulupukki” se prevodi kao božićni jarac. „Jul”, prehrišćanski paganski obred koji se odvijao u mnogim germanskim kulturama, predstavljao je proslavu zime uz gozbu i prinošenje žrtava. Pitanje je šta jarci imaju s tim. Iako nažalost nema konačnog odgovora, po najpopularnijoj teoriji jarci su povezani s bogom Torom. Tor, koji se povezuje s olujama i plodnošću, upravljao je kočijama koje su vukli jarci, pa su se zbog njega oni počeli povezivati sa žetvama i plodnošću. Kako to obično bude, tradicije su evoluirale, a muškarci, kao deo rituala, počeli da se oblače u kostime rogatih jarčeva. U Finskoj su tzv. „nuuttipukki“ bili zli duhovi koji su išli od vrata do vrata zahtevajući poklone i ostatke božićne gozbe.

Nuuttipukki iz 1926. godine. Slika preuzeta sa: https://inktank.fi/how-joulupukki-the-finnish-santa-went-from-naughty-to-nice/

To nas vraća na „Joulupukki“ – finski Deda Mraz je spoj zlog duha „nuuttipukki“ i modernog Deda Mraza ili “Koka kolinog Deda Mraza”. Tokom 19. veka je evoluirao tako što je umesto da traži poklone, počeo je da ih deli deci. Ovih dana „Joulupukki“ posećuje domove kako bi deci dostavljao poklone. Za razliku od američkog Deda Mraza, on ne koristi dimnjak, već zazvoni i pristojno uđe kroz vrata pitajući još budne porodice „Ima li ovde dobro vaspitane dece?“. Nosi crvenu odoru i vozi sanke koje vuku irvasi (koji nažalost ne lete), a kuća mu je u mestu Korvatunturi u Laponiji, na severu Finske.

Joulupukki” na ulicama Helsinkija, 1930. Slika preuzeta sa: https://inktank.fi/how-joulupukki-the-finnish-santa-went-from-naughty-to-nice/

Božićni jarci su i dalje česti u nordijskim zemljama, poput onih ukrasnih od pletenog pruća. Grandiozni jarci od pruća ponekad se podižu u gradovima, poput jarca „Gävle“ u Švedskoj, koji se svake godine suočava sa podmetanjem požara. U nekim područjima Finske zli duhovi „nuuttipukki” još uvek dolaze na Dan svetog Knuta, koji se održava 13. januara i predstavlja mešavinu paganskog praznika i hrišćanskog Bogojavljenja na kraju sezone praznika.

Slika preuzeta sa: https://inktank.fi/how-joulupukki-the-finnish-santa-went-from-naughty-to-nice/

A što se tiče ovog famoznog bića „Joulupukki”, mnoge priče iz njegove mračne prošlosti još uvek pronalaze put do savremene svesti – ali postavlja se pitanje jesu li one potpuno tačne. Na primer ilustracije u nastavku obično se pojavljuju na društvenim mrežama, veb sajtovima i forumima za vreme Božića, kao dokaz užasnih dela ovog stvorenja. Iako izgledaju uverljivo, u stvari su delo modernog ilusttratora Laurija Ahonena, koji je stvorio zastrašujuće slike zasnovane na legendama, a za finski film Deda Mraz na prodaju.

Slika preuzeta sa: https://inktank.fi/how-joulupukki-the-finnish-santa-went-from-naughty-to-nice/

Znate li vi neku zanimljivu priču o jezivim zamenama za Deda Mraza iz neke druge zemlje?

Izvor: inktank.fi

No Comments

Post A Comment