Još 6 čudnih stvari koje Norvežani i Šveđani rade

Još 6 čudnih stvari koje Norvežani i Šveđani rade

Pre dve sedmice smo započeli ovu temu, a danas stiže nastavak. Da li ste čuli za neke od ovih običaja?

7. Iako se ni norveška ni švedska kuhinja ne mogu pohvaliti velikim brojem kulinarskih čarolija, odlikuje ih zaista ukusna riba, meso od losa ili irvasa, krompir i raznorazno bobičasto voće. I kada dođe petak veče, oni požele da pojedu nešto baš, baš posebno, vrlo često u društvu prijatelja ili porodice. I šta će se onda naći na meniju? Skoro bez izuzetka mešavina pasulja i kukuruza iz konzerve i mlevenog mesa umotana u tortilju, što će nazvati Tacos. U Švedskoj je čak postao ustaljen i termin fredagsmys (cozy Friday) gde je tex-mex kuhinja broj jedan, a takosi nezaobilazno jelo.

Zašto to rade? Vole ponekad i da se otrgnu tradiciji i da budu malo trendy.

8. Komšija koji stanuje pet kuća dalje vas je upravo izignorisao u autobusu? Sigurni ste da vas je video, ali se ne preterano vešto napravio da nije, ili da vas nije prepoznao. Ovo je sasvim očekivano ponašanje za Norvežane i Šveđane kada žele da izbegnu neprijatnost poznatiju kao „vođenje neobaveznog razgovora u trajanju od 3 minuta“. Maksimum razgovora bi bilo par rečenica o aktuelnim vremenskim prilikama i sve što bi potencijalno izašlo iz tih okvira je bolje izbegnuti.

Zašto to rade? Introvertnost im je zapisana u genetskom kodu.

9. Sećanje je vrlo relativna kategorija. Postoji pravilo koje vrlo jasno reguliše sećanje na javno izgovorene ili urađene stvari. Recimo ako se nešto dogodi između dvoje kolega na predbožićnoj zabavi, tzv. 🇳🇴 julebord / 🇸🇪 julbord, na afterski žurci ili recimo čuvenom švedskom Midsommar-u, gde su (skoro) svi bili pijani, je nešto čega se svi sećaju, ali isto tako prave da se nikad nije dogodilo.

Zašto to rade? Vole da se “otkače”, ali im ipak nije odumro osećaj za sramotu.

10. Iako imaju jedan od uređenijih zdravstvenih sistema u kome su usluge skoro besplatne i dostupne svima, većina ljudi (uključujući ovde i medicinske radnike) generalno veruje da se 90% bolesti može uspešno izlečiti jednom od ili kombinacijom sledeće tri stvari: fizička aktivnost na svežem vazduhu, riblje ulje, tzv. 🇳🇴 tran / 🇸🇪 fiskleverolja, i paracetamol.

Zašto to rade? Nisu u svim sferama života u potpunosti izašli iz Srednjeg veka.

11. U Skandinaviji se vlast ne doživljava kao nešto dobro. Neki čak i kažu da ne postoji. OK, naravno da postoji, ali praksa da se šef posmatra kao natčovek prema kome se zaposleni moraju ophoditi s posebnom dozom poštovanja, prosto nije ustaljena. Naravno da ga treba poštovati, ali ništa više (niti manje) nego ostale kolege. Šef zarađuje nešto malo više od ostalih zaposlenih, a ako očekujete da na prvi pogled snimite šefa kad uđete u neku kancelariju, razočaraćete se. Po svoj prilici će nositi majicu na kojoj piše Metallica i Adidas patike ili već nešto podjednako neformalno.

Zašto to rade? Jer su su koncept ravnopravnosti rešili da sprovedu u svim domenima.

12. – Joj, baš mi se jede sad čokolada s lešnicima… – Da, ali danas je četvrtak. Ovaj dijalog u većini slučajeva može delovati potpuno suludo, ali u Švedskoj i Norveškoj je sasvim očekivan. Jer slatkiši se jedu SAMO subotom. Od kako je krajem 50-ih godina 20. veka uveden tzv. 🇸🇪 lördagsgodis / 🇳🇴 lørdagsgodt, postao je korisna alatka za savesne roditelje koji se trude da ograniče količinu šećera koju njihov podmladak unosi u organizam.

Zašto to rade? Jer su objavili rezultate jednog eksperimenta sprovedenog u Švedskoj u perioidu od 1947. do 1955. godine (ali o tome više reči nekom drugom prilikom).

Nastaviće se…

No Comments

Post A Comment