Kurs norveškog jezika u Beogradu i Novom Sadu

Kurs norveškog jezika za početnike (A1-A2)

Nemate nikakvo ili vrlo ograničeno poznavanje norveškog jezika, ali imate želju da ga naučite? Kurs norveškog jezika za početnike je pravo mesto za vas. Na zabavan način i sa lakoćom ovladajte osnovama norveškog jezika i steknite sigurnost u svoje znanje.

Koliko traje početni kurs norveškog jezika i šta ću naučiti?

Kurs norveškog za nivo A1 traje 3,5 meseca, a isto toliko i za nivo A2 nivo. Nakon uspešnog završetka učenja norveškog jezika bez ikakvih problema ćete:

 

  • razumeti jednostavnije tekstove
  • znati da prepoznate suštinu i prevedete i komplikovanije tekstove uz upotrebu rečnika
  • razumeti sporiji i prilagođen razgovor o temama iz svakodnevnog života
  • komunicirati na norveškom jeziku na osnovnom nivou.

 

Nakon završenog kursa se polažete završni test koji je preduslov za dobijanje sertifikata za norveški jezik na nivou A1 i A2.

 

Literatura za osnovni kurs norveškog jezika je På vei – Norsk med samfunnskunnskap for fremmedspråklige elever – Elisabeth Ellingsen, Kirsti Mac Donald (Cappelen), izdanje iz 2018. godine i God i norsk 1 – Lena Berg i Jannecke Hofset (Aschehoug), izdanje iz 2017. godine.

Kurs norveškog jezika – srednji B1 nivo

Trenutna situacija na norveškom tržištu rada je takva da su zahtevi dosta visoki, te znanje stečeno na početnom nivou često ne bude dovoljno. Rešenje je jednostavno kurs norveškog jezika srednji B1 nivo koji traje 5,5 meseci.

Tokom naprednog kursa norveškog dodatno ćete utvrditi i proširiti gramatiku norveškog jezika i značajno proširiti fond reči.

Po završenom B1 kursu norveškog znatno ćete poboljšati svoje znanje jezika tako da ćete:

 

  • razumeti autentične tekstove iz svakodnevnog života
  • moći da, sa lakoćom, pišete o svakodnevnim temama
  • biti u mogućnosti da aktivno učestvujete u svakodnevnim temama uz zavidan izgovor.

 

Nivo znanja stečen na naprednom kursu norveškog B1 služi kao osnova za polaganje testa iz norveškog kao stranog jezika na srednjem nivou koji najveći broj tamošnjih poslodavaca traži kao dokaz o poznavanju norveškog jezika.

 

Literatura koje se koristi na ovom kursu je Stein på stein – Elisabeth Ellingsen, Kirsti Mac Donald (Cappelen), izdanje iz 2020. godine, a po položenom testu na kraju kursa se dobija sertifikat o poznavanju norveškog jezika na B1 nivou.

Kurs norveškog jezika – viši nivo B2

Nakon kursa za B2 nivo norveškog jezika koji traje 5 meseca posedovaćete zavidno poznavanje norveškog i moći da:

 

  • čitate autentične tekstove sa razumevanjem i razumete razgovore na radiju i televiziji
  • pišete složene tekstove bez mnogo grešaka,
  • vodite razgovore o apstraktnijim temama, argumentujete svoje stavove, sa bogatim fondom reči i složenim gramatičkim konstrukcijama.

 

Kurs predstavlja preduslov za pripremu za polaganje Bergen testa (Bergenstest).

 

Literatura koje se koristi na ovom nivou je Klart det!  – Gølin Kaurin Nilsen (Fagbokforlaget), izdanje iz 2015. godine i God i norsk 3 – Lena Berg Andersen, Jannecke Hofset i Hildegunn Klippen (Ashenhoug undervisning) izdanje iz 2020. godine.

grb-norveska
grb-norveska

Kurs poslovnog norveškog

Kurs poslovnog norveškog namenjen je svima koji žele da nastave svoju karijeru ili usavršavanje u Norveškoj. Šta je potrebno za ovaj kurs? Minimum je završen početni nivo norveškog jezika (A1).

 

Cilj nastave na kursu poslovnog norveškog je sticanje novih, ali i proširivanje već postojećih znanja u vezi sa zapošljavanjem u Norveškoj.

 

Nastava se individualizuje u skladu sa profilom osoba koje upisuju kurs poslovnog norveškog, tako da i nastavni materijal koji se koristi varira od slučaja do slučaja.

 

Okvirno trajanje kursa je 2-3 meseca, a opšte teme koje se prelaze su: procedura dobijanja radne i boravišne dozvole, pisanje CV-a i motivacionog pisma sa akcentom na popunjavanje elektronskih šema, uvežbavanje intervjua za posao, upoznavanje sa nekim od najvažnijih delova iz Zakona o radu vezano za radno vreme, slobodne dane, porez, itd.

 

Osnovna literatura koja se koristi na kursu poslovnog norveškog je Jobb i sikte – Ingebjørg Dolve, Janne Grønningen, Jorunn Mo (Cappelen) sa pratećim izabranim tekstovima po izboru profesora.

Priprema za polaganje NORSKPRØVE I BERGENSTEST

Pripreme za polaganje Norskprøve i Bergentest traju mesec dana i pokazale su se veoma efikasnim za sve one kojima je potrebno da polažu neki od ovih testova.

 

Polaznici kursa prvo rade testiranje u prostorijama škole, u skladu sa vrstom testa za koju žele da se pripremaju. Početak nastave usklađuje se sa terminima polaganja testova, što je u najvećem broju slučajeva tri puta godišnje. Na ovom kursu nije u fokusu nadogradnja vokabulara i gramatike, već ovladavanje tehnikama koje su od velike pomoći u situaciji testiranja i polaganja NORSKPRØVE I BERGENSTEST.

 

Pripremni kurs za polaganje NORSKPRØVE I BERGENSTEST se savetuje posebno onima koji nikada nisu polagali testove ove vrste, uključujući i druge strane jezike.

 

Više informacija o datumima i uplati takse za polaganje testova iz norveškog jezika možete pronaći na sajtu Kompetanse Norge. Ukoliko želite da proverite znanje i vidite kako test izgleda, pogledajte ovde. Za datume polaganja Bergentest-a, pogledajte više na sajtu Folkeuniversitetet.

Kurs norveškog za medicinske radnike

Ovaj program koji traje 2-3 meseca namenjen je zdravstvenim radnicima uključujući studente medicine, medicinske sestre i lekare koji žele da se zaposle u Norveškoj, a prethodno su već stekli osnovno znanje jezika. Minimum znanja za kurs norveškog za medicinske radnike je dobro savladan A2 nivo.

 

Dinamika nastave se definiše u dogovoru s polaznicima.

 

Audio i tekstualni materijal se zasniva na autentičnim dijalozima iz prakse, uz slike koje olakšavaju usvajanje novih reči.

 

Teme koje se obrađuju tokom kursa norveškog za medicinske radnike su prilagođene medicinskim radnicima i obuhvataju, između ostalog, delove tela i unutrašnje organe, medicinsku opremu i sistem zdravstvene zaštite.