Kurs švedskog jezika u Beogradu i Novom Sadu

Švedski jezik za početnike – nivo A1

Ovaj kurs švedskog jezika za početnike namenjen je svima koji tek počinju sa učenjem švedskog ili osobama koje razumeju i koriste jednostavne reči i fraze. Osnovni kurs švedskog traje 4 meseca i podrazumeva sticanje osnovnih znanja za svakodnevnu komunikaciju na elementarnom nivou o osnovnim dnevnim aktivnostima, hrani, odeći, snalaženju u prostoru i slično.

 

Nakon završetka kursa švedskog jezika za početnike, znaćete kako da pretstavite sebe, svoju porodicu i posao kojim se bavite, a sve to na jednostavan i lako razumljiv način. Bićete sposobni da razumete izvorne govornike švedskog jezika ukoliko pričaju sporije i imaju razgovetan izgovor.

 

Literatura koja se koristi na kursu švedski jezik za početnike u Beogradu i Novom Sadu je Rivstart A1-A2 (2015 Författarna och Natur & Kultur) i kao dopunska literatura Mål 1 (Natur och Kultur – Sune Stjärnlöf, Kerstin Ballardini, Anette Althén, Åke Viberg).

Kurs švedskog jezika A2 nivo

Kurs švedskog za A2 nivo traje 4 meseca, nakon čega možete polagati međunarodni ispit o poznavanju švedskog jezika na nivou A2 – SWEDEX.

 

Na A2 kursu švedskog jezika, polaznici utvrđuju znanja stečena na početnom kursu i paralelno proširuju svoj fond reči.

 

Tokom nastave, koristićete komplikovanije jezičke strukture i osamostaliti se u upotrebi švedskog jezika. Teme koje se obrađuju na A2 kursu švedskog jezika odnose se na svakodnevne situacije, sa posebnim naglaskom na korake za pronalaženje posla i upoznavanje školskog sistema u Švedskoj, kao i na upoznavanje švedskog društva.

 

Nakon završene obuke za A2 nivo švedskog jezika, imaćete dobru gramatičku osnovu za svaku dalju nadogradnju kroz praktičnu primenu jezika u govoru i pisanju.

 

Udžbenik koji se koristi na ovom kursu švedskog u Beogradu i Novom Sadu je Rivstart A1-A2 (2015 Författarna och Natur & Kultur) i kao dopunski Mål 2 (Natur och Kultur – Sune Stjärnlöf, Kerstin Ballardini, Anette Althén, Åke Viberg). Knjiga se nadovezuje na prethodni kurs švedskog i prati gramatički tok, prvo kroz obnavljanje prethodno naučenog gradiva u prvoj polovini programa, a potom i kroz proširivanje u vidu složenijih gramatičkih oblika. Posebno se poklanja pažnja vežbama slušanja švedskog jezika.

Kurs švedskog jezika srednji nivo B1 i B2

Nakon završenog kursa švedskog jezika za sredni nivo B1 i B2, razumećete kompleksnije tekstove na švedskom preuzete iz npr. dnevnih novina. Takođe, moćićete da učestvujete u razgovoru o svakodnevnim temama, a razgovor sa izvornim govornicima uglavnom teče neometano i bez većih poteškoća.

Na ovom nivou kursa švedskog jezika, akcenat je na proširivanju rečnika, tako da ćete saznati kako da napišete složenije tekstove na niz različitih tema i kako da jezički izrazite prednosti i mane rešenja problemskih situacija.

 

Dakle, nakon završenog B2 kursa švedskog jezika, postaćete potpuno samostalni u upotrebi jezika.

 

Obuka za srednji nivo švedskog jezika traje 6 meseci i sa stečenim znanjem možete polagati SWEDEX ispite na nivou B1, odnosno B2.

 

Program koji se koristi u nastavi je Rivstart B1+B2 (Natur och Kultur – Paula Levy Scherrer, Karl Lindemalm) izdanje iz 2016. godine.

Kurs švedskog jezika za viši nivo C1

Obuka za C1 nivo švedskog jezika je predviđena za one koji planiraju studije na švedskom jeziku ili posao koji podrazumeva napredno poznavanje jezika.

 

Kurs traje 5 meseci, a nakon završenog C1 nivoa švedskog, bićete u mogućnosti da, sa razumevanjem, pratite zahtevne tekstove i prepoznate širi kontekst značenja, kao i sadržaj koji se podrazumeva ili preneseno značenje. To podrazumeva čitanje lepe književnosti ili dnevnih novina na švedskom jeziku. Takođe, izražavaćete se tečno uz veliki fond reči, vaše rečenice imaće jasnu strukturu izlaganja, kompleksne konstrukcije i detaljna objašnjenja.

 

Nakon završenog kursa švedskog jezika za C1 nivo, možete polagati TISUS – ispit poznavanja švedskog jezika na akademskom nivou koji organizuje Univerzitet u Stokholmu.

 

U nastavi se kombinuje više udžbenika kako bi se postigla potrebna širina:

 

  • På svenska 3 (Folkuniversitetets förlag – Annika Helander och Mai Parada)
  • Form i fokus C (Folkuniversitetets förlag – Cecilia Fasth & Anita Kannermark)
  • Text i fokus 1 & 2 (Folkuniversitetets förlag – Cecilia Fasth & Anita Kannermark)
grb-svedska
grb-svedska

Kurs švedskog za medicinske radnike

Kurs švedskog za medicinske radnike traje 3 meseca i namenjen je zdravstvenim radnicima koji planiraju da se zaposle u Švedskoj, a prethodno su već stekli osnovno znanje jezika (A1 nivo).

 

Materijal za kurs švedskog za medicinske radnike se zasniva na autentičnim dijalozima iz prakse, uz slike koje olakšavaju usvajanje novih reči. Teme obuhvataju, između ostalog, delove tela i unutrašnje organe, različita zanimanja u okviru medicinske struke, medicinsku opremu i sistem zdravstvene zaštite.

 

Udžbenik koji se koristi je Svenska för sjukvårdspersonal 1 (Folkuniversitetets förlag – Annika Helander, Mai Parada).

Kurs švedskog za decu

Porodice sa decom koje se sele za Švedsku često imaju potrebu da se pripreme za polazak u školu. Program Språkis – svenska för nyanlända (Liber – Hippas Eriksson) namenjen je deci u prvom ili drugom razredu koja se kroz igru upoznaju sa novim rečima i novim jezikom, a za nešto stariju decu (9-10 godina) predviđen je udžbenik Språkis – svenska för nyfikna A (Liber – Hippas Eriksson) sa nešto kompleksnijim sadržajem, ali jednostavnim jezikom i zabavnim vežbama. Oba kursa švedskog za decu podrazumevaju oko 3 meseca nastave.