Mračna strana krune. Skandali sa švedskog dvora

Mračna strana krune. Skandali sa švedskog dvora

Dve stvari koje treba da znate o kraljevskim porodicima u Skandinaviji su da uživaju veliku popularnost u svojim zemljama i mnogi ih doživljavaju kao idole, uzore i savršene predstavnike svoje zemlje u svetu, ali druga strana medalje je da ih prate brojni skandali. Oči javnosti su konstantno uprte u njih, pa ne čudi što se sve afere i navodne afere brzo otkriju i ispune naslovne strane dnevne štampe. Danas pišemo o nekim od najpoznatijih u švedskoj kraljevskoj porodici.

Politiet fant bilde av svenskekongen på strippeklubb

Sve i da ne znate svaku reč, ili ne znate uopšte norveški, strippeklubb (no), odnosno strippklubb (se), sigurno možete da razumete. I nije greška. Švedski kralj Carl Gustaf V je pre desetak godina bio optužen za posetu striptiz klubu u Stokholmu. Idemo od početka.

U javnost je procurela informacija da je švedski kralj posetio ni manje ni više nego striptiz klub u Stokholmu, što je sam kralj odmah demantovao. Vlasnik kluba je pak tvrdio suprotno, kao i da ima dokaz, odnosno fotografiju. Policija je uhapsila Mileta Markovića, vlasnika tog striptiz kluba u Stokholmu, i tom prilikom zaplenila računar, mobilni telefon i USB. Na jednom od uređaja bi trebalo da se nalazi slika švedskog kralja u ovom striptiz klubu. Sam kralj je negirao da je ikad bio u striptiz klubu (ne samo tad i u tom), ali se čitava stvar zakuvala kad je njegov prijatelj Anders Lettström pokušao da kupi dokaze te posete i navodno za njih nudio 50 miliona SEK (u nama omiljenoj valuti – skoro 5 miliona evra!). Kralj je negirao, Mile najavljivao da će slike objaviti na internetu, ali se to izgleda nije desilo (ili su skinute sa interneta, danas ih je nemoguće naći).

Slika: Carl Gustaf V. Wikimedia.commons 

Oni koji su videli slike tvrde da su prave, odnosno da nema sumnje da se radi o montaži. Ono što je kralju išlo na ruku je činjenica da je ovaj vlasnik noćnog kluba od ranije poznat policiji i da su ga mediji okarakterisali kao “gangstera” i čak “kralja gangstera”. Poverenje u njegove tvrdnje u javnosti je bilo malo, premda je jedan deo javnosti smatrao da bi kralj posle ove afere trebalo da abdicira. Možda zato što je to bila samo kap koja je prelila čašu. Jeste da svaku kraljevsku porodicu prate skandali, ali švedski kralj ga malo pretera. Deo javnosti smatra da je on odgovoran što su se zimske olimpisje igre održale u Norveškoj (Lillehammer), a ne u Švedskoj, jer se navodno uspavao i zakasnio na sastanak na kojem se odlučivalo o organizatoru. Takođe je više puta je optužen za nesmotrenu vožnju i kršenje ograničenja brzine – u aprilu 2000. godine je objavljeno u novinama Dagens Nyheter da se kraljevski par vozio brzinom od 250 kilometara na sat autoputem između Kopenhagena i aerodroma. Objašnjenje: bio je pod stresom (stressa inte očigledno ne važi za plemiće). Da ne spominjemo da često ne zna koju konferenciju otvara, a ni gde je. Jer lako je pobrkati tetanus i opekotine, Upsalu i Lund. Stvarno treba imati talenat.

Zbog svega navedenog uživa najmanju popularnost u zemlji u poređenju sa drugim članovima porodice, a takođe i u poređenju sa drugim skandinavskim kraljevima. Nije da smo iznenađeni. A nije ni da su ostali članovi porodice nevinašca – princ je verio reality zvezdu, princeza (koja je ujedno i prestolonaslednik) je raskinula veridbu, dok je kraljičin otac bio član Nacističke partije. Ali svi znamo da äpplet faller inte långt från trädet, odnosno po naški iver ne pada daleko od klade.

 

Haijby-skandalen

Daleko od toga da samo njega prate skandali. Švedski kralj Gustaf V je ostao zapamćen između ostalog po skandalu poznatijem po imenu Haijby: kralj je 30-ih godina prošlog veka bio optužen za homofiliju. 

Detalji o tome šta se dogodilo u kraljevoj spavaćoj sobi počeli su da cure u javnost 1936. godine. Supruga Kurta Haijbyja je tada zatražila razvod. Razlog je bila – prevara. I to ni manje ni više nego sa švedskim kraljem, što je bračni par Haijby iskoristio da bi vršili pritisak na švedsku kraljevsku porodicu zbog novca.

Slika: Novinski naslovi sa slikama navodnih ljubavnika. SvD

Razlog što je skandal s Haijbyjem poprimio tolike razmere je što je bio je taj što se radilo o ne samo o seksu, već o nečemu što je 1930-ih godina u Švedskoj bilo zabranjeno i kažnjivo, jer je zabrana homoseksualnosti u Švedskoj ukinuta tek sredinom 1940-ih. Afera je odjeknula kako švedskom kraljevskom kućom, tako i drugim monarhijama u Evropi, jer je postojala jasna granica između moralnog i nemoralnog, odnosno prihvatljivog i neprihvatljivog. 

Dvor je pokušao da nagovori navodnog ljubavnika da emigrira, prvo u SAD, a zatim u Nemačku, dajući mu sve veće svote novca. Oba predloga su propala jer Haijby ni u jednom trenutku svog života nije uspeo da ostane čistih ruku, odnosno na pravoj strani zakona. U mladosti je osuđen za prevaru, a kao odrastao za pedofiliju. U Nemačkoj je nesrećni Šveđanin završio u logorima Gestapa, a 1940. ponovo se vratio u Švedsku. Potom je napisao knjigu za koju nije mogao da nađe izdavača, ali kad je to konačno uspeo – sav tiraž je kupio neko iz policije ko je u tom trenutku bio na visokom položaju, čime je slučaj na neki način bio neformalno završen. Skoro.

Kralj je sve vreme negirao ove optužbe i navode.  Nakom njegove smrti, sudski proces protiv Haijbyja je pokrenut i on je na tajnom suđenju osuđen na 8 godina zatvora za iznudu. Tek 1956. pušten je iz zatvora, a devet godina kasnije je oduzeo sebi život. 

 

Bernadotte loza

Ali ni to nije prvi skandal koji prati ovu kraljevsku lozu. Nekoliko članova porodice Bernadotte, od kojih potiče današnja švedska kraljevska porodica je bilo umešano u razne skandale. Osnivač loze, Karl Johan, bio je doduše moćan monarh. Prvo je preživio Francusku revoluciju, a zatim postao jedan od najsposobnijih Napoleonovih generala. Ali njegov unuk Karl XV bio je zloglasni ženskaroš koji je u intenzivnoj potrazi za ženama oboleo od sifilisa. 

Slika: Karl XV. Wikimedia.commons 

Piše: Jelena Joksimović

Izvori (warning – mahom žuta štampa):

https://www.aftenposten.no/norge/i/Lnd8P/skandaler-sex-og-utpressing-i-sveriges-kongehus

https://www.vg.no/rampelys/i/e34jQ/politiet-fant-bilde-av-svenskekongen-paa-strippeklubb?fbclid=IwAR3eJc_M2G2mzo32mYI9S6jbW5wjK3hAH1vHeTCe_-03ewRyEpKKyGenIRk

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/d3AqO/slik-sjokkerer-den-svenske-kongefamilien

https://www.expressen.se/nyheter/qs/the-crown/kungens-alskare-pressade-hovet-pa-miljoner-for-att-halla-tyst/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-tvingades-kungen-tala-ut-om-skandalerna 

https://www.cbc.ca/news/world/sweden-s-king-in-strip-club-scandal-1.1088241

 

No Comments

Post A Comment