Nordijski glumci u Igri prestola

Nordijski glumci u Igri prestola

Juče su fanovi bez sumnje najpopularnije serije današnjice imali priliku da (konačno) pogledaju poslednju epizodu 8. sezone i to je to što se tiče ovog ekranskog dostignuća koje je držalo u velikoj neizvesnosti one najzagriženije čitavih 8 godina unazad, koliko je bilo potrebno da se snime i prikažu sve epizode. Među pratiocima serije bilo je i onih koji apriori ne spadaju u ljubitelje epske fantastike, a razlozi tome su raznolikost i dobra razrađenost likova, slojevitost radnje i svakako mogućnost povezivanja sa prilikama sveta koji nas okružuje i u stvarnosti. S tim u vezi smo mi odlučili da se u današnjem tekstu osvrnemo na doprinos velikana nordijskog noara ovom ostvarenju.

Da krenemo od lika koga možemo opisati sa više superlativa – najstarijeg, zamalo i najtrajnijeg, verovatno i najkontroverznijeg. Nikolaj Koster-Valdau tumači lik harizmatičnog zloće Džejmija iz kuće Lanister, poznatog i po nadimku Kraljeubica. Dok fascinira svojim skladnim crtama lica, samsonovskom kosom i zavidnim mačevalačkim veštinama, najblaže rečeno provocira bludnom vezom sa svojom sestrom bliznakinjom zbog koje između ostalog i obogalji nedužnog, malog Brena iz kuće Stark. Slične uloge mu nisu strane ni u drugim žanrovima, tako da ga možete gledati i u ulozi Klasa Greva u ekranizaciji krimi romana Jua Nesbea Lovci na glave (Hodejegerne 2011.) ili miniseriji o korumpiranim političarima Banda iz ulice Blekinge (Blekingegade 2009.-2010.).

Izvor: YouTube screenshot

Sledeći Danac se pojavljuje tek u 6. sezoni, ali ne može da ostavi pratioce ravnodušnim. Pilou Asbek u ulozi Jurona Grejdžoja, mračnog pirata koji se po povratku sa svojih putešestvija pojavljuje u jednom trenutku kao pretendent na mesto gospodara Gvozdenih ostrva. S tom namerom bez trunke griže savesti ubija rođenog brata i pokušava da eliminiše i njegovu decu kao legitimne naslednike prestola u čemu privremeno i uspeva. Uloge negativaca mu nisu strane budući da se pojavljuje pored gorepomenutog Valdaua u miniseriji Blekingegade i potom u političkoj drami Premijerka (Borgen 2010.-2013.), a i mnogim internacionalnim ostvarenjima poput Ben-Hur (2016.), Rat (A War 2015.) i Otmica (A Hijacking 2012.).

Izvor: YouTube screenshot

Dok smo na mračnoj strani, ne smemo izostaviti Haftura Julijusa Bjernsona u ulozi Ser Gregora Kligejna, poznatog i po nadimku Planina. Iako je ova uloga u prvoj sezoni pripala Marku Stivensu, a u drugoj Ianu Vajtu, svoju pravu veličinu (u svakom smislu te reči) lik je dobio nakon što je ulogu preuzeo Haftur. Dokazani sadista od najranijeg detinjstva kada je unakazio svoj starijeg brata nije propustio da nam prevrne želudac iskopavši oči Oberinu Martelu u suđenju borbom koja je izgledala da će biti poslednja za tog lika u seriji. Iako je iz borbe izašao i ranjen i otrovan, „uspešno“ je zakrpljen kako bi postao na prvi pogled neuništivi član kraljevske garde Sersei Lanister. Međutim, svoj kraj je ipak dočekao u pretposlednjoj epizodi kada je stariji brat uspeo da sprovede u delu osvetu o kojoj je razmišljao celog svoj života. Iako se ovaj glumac može pohvaliti još ponekim ulogama, verovatno je svetu poznatiji kao najjači Islanđanin 2011. i 2012. godine i osvajač titule najsnažnijeg Vikinga 2015. godine kada je oborio rekord koji je čitav milenijum držao legendarni ratnik iz islandskih narodnih priča podigavši deblo teško 640 kilograma koje je nosio 3 koraka. Haftur Julijus Bjernson je sa takvim deblom uspeo da pređe čak pet koraka.

Izvor: YouTube screenshot

Idemo malo do Norveške i nešto svetlijih likova, odakle nam stiže Kristofer Hivju. Njega upoznajemo u 4. sezoni u ulozi riđobradog Divljanina Tormunda, snažnog i simpatičnog gorštaka koji je zapravo jedini iz skandinavske postave koji je preživeo i poslednju epizodu. Zahvaljujući krvožednoj borbi postaje general u vojsci Divljana, a zbog naklonosti prema Igrit izgrađuje vrlo specifičan odnos sa Džonom Snežnim. On se kasnije razvija i postaje jedan od odlučujućih momenata u borbi protiv pravog zajedničkog neprijatelja – Belohodača. Nakon što je taj neprijatelj pobeđen, on se povlači na svoj sever gde prirodno i pripada. Od bioskopskih ostvarenja u kojima možemo gledati ovog glumca možemo izdvojiti norveški film Poslednji kralj (Birkebeinerne 2016.), i rimejk kultnog Karpenterovog horora Stvor (The Thing 2011.).

Izvor: YouTube screenshot

Još jedan pozitivac za severa bi mogla biti Dankinja Birgit Jurt Serensen u ulozi Karsi iz Tvrdidoma. Iako smo je gledali u svega jednoj epizodi pete sezone, njena srčana borba u bici kod Tvrdidoma nas nije ostavila ravnodušnim. Pakuje svoje dve ćerke na čamac i put u sigurno dok zajedno sa pripadnicima Noćne straže kreće u bitku protiv Belohodača. Karsi nažalost tokom te epske opsade biva ubijena nakon čega je gledamo oživljenu na strani svojih neprijatelja. Iako joj je uloga u ovoj seriji bila epizodna, Serensen je zapažena, kao i kolega Asbek u seriji Premijerka, kao i u danskim filmovima poput Leto ’92 (Sommeren ’92, 2015), Neko koga voliš (En du elsker, 2014.) i Marie Krøyer (2012.).

Izvor: YouTube screenshot

Za kraj možemo spomenuti vremešnog Šveđanina, Maksa fon Sidova, koji tumači ulogu Trookog gavrana koji se javlja u snovima Brena Starka u šestoj sezoni i koji mu do kraja predaje tu vanvremensku i vanprostornu titulu. Fon Sidov je legenda švedskog glumišta, verovatno najpoznatiji iz Bergmanovog remek-dela Sedmi pečat (Det sjunde inseglet, 1957.). Ako niste gledali ovaj film, barem ga znate po ovoj sceni, u kojoj igra šah sa smrću:

Izvor: YouTube screenshot

Njegova saradnja sa Ingmarom Bergmanom nastavila dugi niz godina i sarađivali su na ukupno 11 filmova. Tokom svoje duge i uspešne karijere, Fon Sidov je igrao je u preko sto filmova i serija, kasnije ostvarivši uspeh i u Holivudskim produkcijama poput Fleša Gordona (Flash Gordon, 1980.), Konana Varvarina (Conan the Barbarian, 1982.) i kao večiti protivnik Džejmsa Bonda Ernst Stavro Blofeld u filmu Nikad ne reci nikad (Never Say Never Again, 1983.). Od novijih blokbastera pojavio se u sedmom delu Ratova zvezdaBuđenju sile (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, 2015.), gde je igrao epizodnu ulogu.

Izvor: YouTube screenshot

Izvori:

www.HBO.com

www.rts.rs

www.nordicnoir.tv

No Comments

Post A Comment