Norveški kriminalni Uskrs

Norveški kriminalni Uskrs

Danas su se mnogi Norvežani (konačno) vratili svojim radnim mestima pošto je završeno obeležavanje velikog hrišćanskog praznika koje istini za volju ne liči baš na išta što ima veze sa religijom. Nije čudno da je praznik pre nekog 11. veka imao paganski karakter pošto je svuda u svetu gde je Hrišćanstvo došlo (čitaj: nametnuto) kao dominantna religija, proslava dolaska proleća, bujanja prirode, emocija i svega što ovo godišnje doba nosi sa sobom, vremenom poprimila hrišćanski karakter. Međutim, iako je Uskrs bez sumnje najveći hrišćanski praznik, način na koji se on obeležava u 21. veku u Norveškoj ne ide baš u prilog tome. Zašto? U sledećem tekstu slede i odgovori.

Za Uskrs se uglavnom ide u crkvu. Potpuno netačno ❎❎❎

Omiljena destinacija većine Norvežana za uskršnje praznike nije bogomolja, već pre neka priroda, vikendica, skijalište i sl. Mnogi koriste tragove još neotopljenog snega da se po poslednji put ove sezone provozaju na svojim skijama, pobegnu od civilizacije, užurbanog života i poslovnih obaveza. Srećom te im rekordni broj slobodnih dana tako nešto i dozvoljava – najveći broj zaposlenih pauzira od Velikog četvrtka do drugog dana Uskrsa koji pada u ponedeljak. U tom periodu svako ko ima bilo kakva posla s norveškom administracijom, ne bi trebalo da računa da će išta od toga i završiti.

Slika preuzeta sa: aktivioslo.no

Četrdesetodnevni uskršnji post se završava doručkom za koji se jedu jaja. Delimično tačno ✅❎✅

Jaja svakako imaju važno mesto u uskršnjem kontekstu, međutim ne na onaj način na koji je prema hrišćanskom kanonu i predviđeno. Ako pitate tamošnju decu nešto o uskršnjim jajima, većina će na prvu loptu reći da su to ustvari čokoladna jaja. I to ne važi samo za čokoladu u obliku jaja. Čokolada se proždire nemilice u svim oblicima. Jedan od najpoznatijih norveških brendova, Kvikk Lunsj – jedni kažu da u pitanju obična kopija KitKat-a, dok drugi tvrde da je to savršeno konditorsko dostignuće domaće fabrike Freia – se u čitavoj Skandinaviji konzumira u enormnim količinama. Primera radi, tokom jedne godine prosečan Norvežanin pojede 9 ovakvih čokoladica, od kojih čak 3 budu tokom uskršnje nedelje. Ili da prevedemo u globalne brojke – godišnje se proizvede oko 50 miliona ovih tabli, a uoči i tokom Uskrsa se proda 400-500 tona!

Slika: privatna arhiva

Čitanje je jedna od najpopularnijih aktivnosti. Potpuno tačno ✅✅✅

Iako bi se dalo očekivati da se tokom najhrišćanskijeg praznika čita Biblija ili već kakvo drugo religijsko štivo, to u Norveškoj nije slučaj. Jedan od tipično norveških fenomena (o kome sami Norvežani i ne razmišljaju kao o „fenomenu“), je čitanje krimića. Pitate li Norvežanina otkud im ta tradicija, većina će verovatno naborati čelo i odgovoriti nešto tipa: „Pa eto tako.“ Logično. I nisu u pitanju samo knjige. Popularne su i krimi serije čija se prva epizoda prikazuje početkom praznika, i onda svako naredno veče sledeća dok se ne rasvetli zločin i ne prođe Uskrs. Međutim odgovora na gorepomenuto pitanje je nekoliko. Najdosadniji je dugačak uskršnji raspust/odmor (vidi prvi pasus). U prilog tome ide i činjenica da Šveđani ne praktikuju toiko odsustvo od posla, te se fenomen uskršnjih krimića tamo nije ni primio. Nešto zanimljiviji odgovor se povezuje sa događajem koji datira iz 1923. godine. Dva mlada bergenska pisca, Nordal Grig i Nils Li su te godine izdali krimi-roman pod pseudonimom Jonatan Jerv. Izdavačka kuće Gylendal forlag je u cilju što bolje prodaje stavila oglas na naslovnici Aftenposten-a koji se zapravo sastojao iz naslova knjige „Voz za Bergen opljačkan noćas“ napisanog velikim slovima. Tako napisan oglas je izgledao kao običan novinski naslov i mnogi zabrinuti čitaoci su pozvali redakciju misleći da se pljačka zaista i dogodila. Kampanja je dakle bila i više nego uspešna, knjiga rasprodata u rekordnom roku i nova tradicija je rođena.

Slika preuzeta sa: aftenposten.no

Fun fact: Ako vas ovaj žanr ne interesuje mnogo, velike su šanse da vas neće zaobići, jer su uskršnji krimići pronašli svoje mesto čak i na tetrapaku od mleka! Jedna od ovogodišnjih mlečnih misterija izgleda upravo ovako (za potpuni ugođaj klikni na sliku).

A vi šta ste radili ili planirate da radite za Uskrs?

Piše: Aleksandra Milovanović

No Comments

Post A Comment