Posao u industriji ribe u Norveškoj! Vredi li pokušati?

Posao u industriji ribe u Norveškoj! Vredi li pokušati?

U ovo vreme pandemije i prateće ekonomske krize koju je neminovno prouzrokovala, postoje neke branše koje su manje pogođene posledicama. Među njima je svakako nešto bez čega se ne može – dakle hrana. Mnogi opravdano veruju da čak i kad nafte više ne bude, riba je nešto od čega može da nastavi da živi kao što je to uostalom činila i vekovima pre nego što je nafta uopšte i otkrivena. Ovo je jedna od oblasti koja je interesantna i za potencijalne tražioce posla iz naših krajeva. Štaviše, postoji grupa ljudi koja već ima iskustva u ovom polju stečena u drugim zemljama i sada žele da ga primene u nekoj stalnoj poziciji u Norveškoj. Koliko je ovo dobra ili loša ideja, možda najbolje govore oglašene slobodne pozicije za ova radna mesta. Osim toga, izvestan broj izbeglica je ovde dobio uhljebljenje, dok izvesne političke grupe neko vreme unazad predlažu da nezaposlena lica treba da budu usmerena ka ovom sektoru.

Sezonsko ili trajno zaposlenje?

Ovo je jedna od dilema koja često budi interesovanje kod potencijalnih kandidata. Jedno od pravila je da ako dolazite da radite kao sezonski radnik, a to uključuje maksimalan period do šest meseci, onda vam verovatno neće bi potrebna nikakva diploma. Naravno, što više iskustva imate to je šansa da dobijete posao veća, mada sezonski posao može da bude vaša ulazna karta u industriju. Međutim, ako je vaša namera da se trajno nastanite u Norveškoj, bilo bi dobro da uložite vreme i novčana sredstva da biste dobili potrebne sertifikate. Postoji 18 srednjih škola širom Norveške koje nude tako nešto, spisak videti na linku.

Slika: Facebook

Da li mi je potrebno znanje norveškog ili je engleski sasvim dovoljan?

Iako veliki broj sezonskih radnika dolazi iz EU i postoji veliki broj firma u kojima se priča engleski, uvek će na ceni bi poznavanje nekog od skandinavskih jezika. Naravno, ne zaboravite da ako tražite posao baš u Norveškoj bilo kakvo poznavanje jezika će bi uzeto kao plus od strane poslodavca. Ako dakle želite da dobijete trajnu poziciju onda definitivno treba da se posvetite učenju ovog jezika.

Kako naći posao?

Pre svega ne zaboravite na ono što se danas zove networking ili po „naški” dobijanje posla ili informacija o poslu putem prijatelja, poznanika i kolega. Većina firmi u Norveškoj nabavljaju radnike po principu lokalne regrutacije. To konkretno znači da bi bilo najbolje da se raspitate ko u zemlji ili regionu radi kao posrednik i kontaktirate tu osobu ili firmu. Da biste proverili da li je reč o pouzdanom aranžmanu tražite ime norveških firmi sa kojima sarađuju i direktno ih kontaktirajte da biste se uverili o postojanju međusobne saradnje. Ako ne poznajete nikoga, a želite da se oslonite isključivo na „sopstveno kljuse“ krenite da učite norveški pošto je većina oglasa na norveškom jeziku. Tako na primer ako odete na najveći norveški oglasni prostor za zaposlenje NAV i ukucate fisk (riba) ili fiskeindustri (industrija ribe) možete da nađete spisak oglasa u ovoj branši. Ako želite da šaljete vašu prijavu za posao direktno firmama onda proverite ovaj spisak http://io.no/fiskeforedling . Ako ciljate na sezonski rad gledajte da krenete da aplicirate što je pre moguće pošto mnoge firme počinju sa regrutacijom i po nekoliko meseci unapred. U vašoj radnoj biografiji fokus treba da bude pre svega na iskustvu i relevantnom iskustvu. I u slučaju da rešite da se oprobate u ovoj branši, neka je sa srećom! 😉

Slika: Wikimedia

No Comments

Post A Comment