Top lista skandinavskih marketinških brendova

Top lista skandinavskih marketinških brendova

Reklame su obično nešto što želimo da se što pre završi, ali da je baš uvek tako, manifestacija poput Noći reklamoždera ne bi imala baš mnogo posetilaca. Stoga smo i mi u narednom tekstu napravili kolaž nekih oroginalnih skandinavskih reklama. Na spisku imamo ne samo najbolje, najpopularnije i najduhovitije, već i u nekim slučajevima najkontroverznije (nakon nekoliko emitovanja na nacionalnoj frekvenciji stopirane).

Mesto broj 6


Skandinavsko društvo se generalno dosta trudi da podigne svest o važnosti ekološkog transporta, pre nekoliko nedelja smo i pisali o danskim biciklistima. Međutim, kada bicikl nije prihvatljiva opcija za dolazak iz tačke A u tačku B, to bi trebalo da bude bilo koji vid kolektivnog prevoza. Danski prevoznik Midttrafik iz regije Midtjiland je stoga napravio nekoliko reklamnih spotova sa ključnom porukom da je sve u vezi sa autobuskim prevozom u Danskoj prosto strava!

Prvi deo

Drugi deo

I bezbedna vožnja noćnim busom

Mesto broj 5


Iako je proletos na dnevnom redu norveške skupštine bilo i ograničavanje reklamiranja igara na sreću u organizaciji Norveške nacionalne lutrije (Norsk Tipping), ona se može pohvaliti serijom reklama unazad više decenija od kojih su neke bile zaista briljantne. Za najkreativniju (i svakako najnagrađivaniju) seriju je proglašena ona u kojoj je svaki spot imao moto “Loto milioneri nisu kao ostali milioneri.” Pogledajte tri najbolje iz te serije po našem izboru.

Dobitnik nagrade Srebrna riba (Sølvfisk) iz 2001. godine

Dobitnik nagrade Srebrna riba (Sølvfisk) iz 2009. godine

Reklama iz 2010. godine

Mesto broj 4


Sa oko 1300 prodajnih objekata ICA zauzima oko 36% švedskog tržišta i svakako je vodeći lanac prodavnica prehrambene i neprehrambene robe. Novembra 2001. godine je njihov marketinški tim smislio da pokrene do tad neviđenu kampanju koja će trajati takoreći bez prestanka. Ideja je bila da na nacionalnoj televiziji puštaju svake nedelje novi reklamni spot koga zapravo čini duhoviti skeč dužine oko 45 sekundi koji se snima u njihovim prodavnicama. Vremenom su proredili na jednu novu reklamu svake druge nedelje, ali je suštinska forma i sadržima ostala ista: šef i tri radnika koji na razne načine skreću pažnju sa nasumične artikle sa sniženim cenama. U više navrata je osvojila prestižnu švedsku nagradu Zlatno jaje (Guldägget), a 2007. su se te reklame našle i u Ginisovoj knjizi rekorda kao najduža serija reklamnih filmova.

Ulf u reklami: Ja i moj drugar Đumbirko

Kad ti mašta presuši, u pomoć stiže Šargarepator

Hmmm, treba nam jedna baš dobra letnja reklama…

Mesto broj 3


Norveška kompanije TINE se bez lažne skromnosti može opisati sa više superlativa. Jedna je od najstarijih, a danas nesumnjivo vodeći proizvođač mleka i mlečnih proizvoda u Norveškoj. Njena fabrika u Heimdalu je prva i trenutno jedina u celoj Norveškoj koja je uvela šestočasovni radni dan kao redovno radno vreme. Vrlo su ekološki osvešćeni i okrenuti održivim rešenjima – kako sami tvrde, poštuju resurse toliko da čak i “plaču nad prosutim mlekom”. A osim toga, imaju i neka vrlo zanimljiva marketinška rešenja.

Reklama iz 2008. koja pokazuje šta se dešava s organizmom kad mu nedostaje mleka.

(A da li je detalj na zidu na 00:07 tu namerno ili slučajno, prosudite sami.)

Jarlsberg – Tineov ementaler, prepoznatljiv po svojoj rupičastoj strukturi i jedinstvenom ukusu. Toliko jedinstvenom da nije isti kao svi drugi “žuti sirevi”.

U najnovijoj reklami od Božića 2017. godine pojavljuje se lik iz norveškog folklora, tzv. štalski patuljak (Fjøsnissen) koji prema starom narodnom verovanju za Božić treba da dobije (ukusnu) kašu kako bi i ostatak godine nastavio da čuva životinje koje tamo borave. Aktuelni je kandidat za reklamu godine.

Mesto broj 2


Na redu je švedski gigant, brend vrlo dobro poznat i na našim prostorima, a to je svakako IKEA. Dokaz tome koliko ulažu u svoj marketing je i činjenica da su kompanija čije su reklame najviše puta bile nagrađivane prestižnim odličjima. Na međunarodnom festivalu kreativnosti Kanski lavovi (Cannes Lions), Ikea je svog prvog lava osvojila 1991. godine, nakon čega je usledio niz od još 50 u svim kategorijama. U kategoriji filma su 2003. osvojili Grand Prix, a 2010. godine i Titanijumskog lava.

Let’s relax – reklamni spot iz 2016. godine koji baš i nema direktne veze sa Ikeinim asortimanom, ali ima sa današnjim načinom života i svakodnevicom čiji neizostavni deo Ikea pokušava da bude.

RGB plakat – dobitnik nagrade iz 2014. godine, a spot pokazuje kakvu genijalnu poruku krije troslojni ulični bilbord.

I za kraj jedan spot iz kampanje “Tidy up” koji je, iako sam po sebi prilično bezazlen, stopiran u nekim evropskim zemljama.

Mesto broj 1


Danska turistička agencija Spies Rejser je sasvim zasluženo zauzela prvo mesto. Genijalni tvorci trilogije Do it su možda inicijalno krenuli od dobrog starog recepta po kome seks najbolje prodaje bilo koji proizvod, međutim sa nešto suptilnijim pristupom. Našli su nesvakidašnju inspiraciju u društvenom problemu niske stope nataliteta i zvaničnoj statistici, što je za rezultat imalo tri nešto duža reklamna spota od kojih svaki ima oko 10 miliona pregleda na YouTube-u. Svi su prevedeni na engleski, tako da iako ne razumete danski, sigurno možete da ispratite kakva to putovanja i popuste mogu dobiti klijenti ove agencije!

Do it for Denmark

Do it for Mom

Do it forever

Piše: Aleksandra Milovanović

No Comments

Post A Comment