Zanimljiva geografija Severa – Finska

Zanimljiva geografija Severa – Finska

Nastavljamo da testiramo vaše znanje iz geografije, a ovog puta vas pitanjima vodimo kroz finsku geografiju! Proverite koliko toga (ne) znate o Zemlji  hiljadu jezera i  kao i inače, zabavite se uz 10 pitanja.

I podelite s nama rezultat da vidimo koliko ste medveda osvojili. 🙂

Finska je poznata po jezerima. Koliko zapravo ima jezera u Finskoj?

Pinterest
Correct! Wrong!

S obzirom da jezera mogu i da nestanu i nastanu, ne može se utvrditi tačan broj. Ali u svakom slučaju bi trebalo razmotriti da se naziv “Zemlja hiljadu jezera” promeni u “Zemlja stotinu hiljada jezera”?

Kvantitet jezera je nesporan, ali što se tiče kvaliteta, koja je od sledećih tvrdnji tačna?

Privatna arhiva
Correct! Wrong!

Najveći deo finskih jezera se nalazi na tzv. jezerskom platou severno od morena Salpauselka, a 25% tog platoa pokrivaju relativno plitka jezera (5-20 metara dubine) sa razuđenom obalom i protežu se mahom u pravcu od severa ka jugu. Najdublje jezero u Evropi je norveško jezero Hornindalsvatnet, a najveće rusko Ladoga.

Dok jezera ima, čega to Finska nema uopšte?

vladimirogestragon.com
Correct! Wrong!

Autoputeva nema samo iznad polarnika, ali govornica nema nigde već 15-ak godina. Ako vam se bilo šta desi s telefonom, nemate način da se javite ljudima, osim da pozajmite nečiji telefon. A do skoro su proizvodili Nokiu.

Ako se nađete u Finskoj tokom zimskog perioda, šta je najverovatnije da ćete videti?

thehill.com
Correct! Wrong!

U pokrajini koja se zove Lappland (Laponija) možete videti auroru čak 200 dana godišnje. U kasnu jesen i ranu zimu se javlja i fenomem duple aurore koji nastaje svetlosnom refleksijom od površine mora. Belih medveda nema tu uopšte, dok se temperatura spušta ispod -40 samo u najhladnijim danima. Trenutni zabeleženi rekord je -49℃ iz 1999. godine.

Finska je zemlja sa:

Pinterest
Correct! Wrong!

Finska dakle nije samo rekorder po broju jezera, već i po broju šuma. Preko 70 posto Finske čine šume - to je više od bilo koje druge evropske zemlje, jer pošumljeno područje je veće od Velike Britanije ili Italije zajedno.

Finska se ponosi:

Pinterest
Correct! Wrong!

Da li ste znali da su Angry Birds finski izum? Clash of Clans takođe dolazi iz Finske, kao i većina najpopularnijih mobilnih igara svih vremena. Finska je de facto proizvela više uspešnih igara po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje na svetu.

Na finsku mapu su ucrtana i neka naseljena mesta vrlo kreativnih naziva. Koje od tri ponuđena toponima ipak ne stoji na njoj?

Privatna arhiva
Correct! Wrong!

Da li to znači da tekst pesme finskog gothrock benda HIM “Join Me In Death” može da se protumači na još neki način? Osim ovog, u Finskoj postoje i mesta Kuolio (Nekroza) , Pöljä (Glupan) i Neuvoton (Bespomoćni), i za sve njih možemo da postavimo još par pitanja, ali nažalost ne i da pružimo razumno objašnjenje. Jedino možemo da iskažemo sreću što u Finskoj niko ne živi u Govnetu.

A zašto da se ta kreativnost zaustavi samo na naseljima, kad Finska ima toliko ostrva koje isto moraju nekako da se zovu? Šta mislite, koje od potonjih ipak nije naziv nijednog od mnogih finskih ostvra?

Pinterest
Correct! Wrong!

Iako možda poneko od mnogih finskih ostvra podseća na ženski organ zadužen za laktaciju, ipak nijedno ostrvo nije po njemu nazvano. Oba ostrva se nalaze u jezeru Kallavasi koje karakteriše izrazito hladna voda čak i tokom letnjih meseci. To može biti objašnjenje neke vrste pakla, ali imate li vi neko za simpatične ptičice koje sigurno nikoga nisu ubile, da se na mapu upišu kao ubistvene?

Koja marka automobila je u 2019. godini bila najprodavanija u Finskoj?

buntycars.com
Correct! Wrong!

Volvo S/V60 jeste bio na listi top modela, ali kod istočnih komšija (a gde drugo), dok je Nissan Qashqai iste godine bio najprodavaniji u Danskoj.

Šta od dolenavedenog nije (u nekom trenutku bilo) dozvoljeno u Finskoj?

theculturetrip.com
Correct! Wrong!

Kečap u školskim kantinama je ne baš u potpunosti zabranila, ali svakako strogo ograničila francuska Vlada. Ostalo su pak finski izumi. Pravilo koje ne dozvoljava kupovinu piva pre 9 je definitivno usmereno protiv Finaca koji planiraju da se napiju ranom zorom. Ovom pravilu mogu da doskoče jedino ako će se opskrbeti dan ranije. A što se tiče filmova Stivena Sigala, prostodušni Finci su se plašili da takve scene ne pokvare njihovu omladinu na kojoj zemlja ostaje. Isto je bio slučaj i sa mnogim sličnim, ali srećom dani cenzure su sada prošlost. To verovatno objašnjava porast masakara motornom testerom u Finskoj poslednjih decenija.

Zanimljiva geografija Severa Finska
Jedan medved za trud i nemanje pojma

Da li su za rezultat krivi debeli prsti ili neznanje, nije ni bitno. Znaš li inače da je mrki medved finska nacionalna životinja?
Tri medveda za imanje nekog pojma

Nije loše, mada ima tu još prostora za nadogradnju. Znaš li i da je mrki medved finska nacionalna životinja?
Pet medveda za imanje pojma ili puku sreću

Ok, verovatno ne može biti samo puka sreća, već sigurno poseduješ i pregršt (bes)potrebnih informacija. Znaš li i da je mrki medved finska nacionalna životinja?

Share your Results:

No Comments

Post A Comment