Zašto je super imati bicikl u Danskoj?

Zašto je super imati bicikl u Danskoj?

,,Volim što imam bicikl,
njime svuda stignem za čas,
jer kada imam bicikl
ne trošim ni benzin ni gas.’’ 

Kaže danska dečija pesma. A kako je nedavno obeležen svetski dan bicikla, ovaj tekst je posvećen svim biciklizmu, a od svih skandinavskih zemalja, ovaj dvotočkaš je svoje mesto našao u Danskoj. Njima nije potrebno obeležavanje posobnog dana za biciklanje – Dancima je dan bicikla svaki dan. Nije samo po sredi činjenica da je zemlja ravna kao palačinka i infrastrukturalno vrlo prilagođena ljubiteljima ove vrste prevoza. U ovom zemlji je to svojevrsna ljubav koja se rađa i uvećava od prve vožnje u prikolici zakačenoj za roditeljski bicikl, preko prvog sopstvenog bicikla, vožnje do i od vrtića i škole, odmora sa porodicom na ovim dvotočkašima, prvog iseljenja i prenosa nameštaja biciklom, potom samostalnog korišćenja istog za prevoz stolova iz Ikee i slično; dok konačno ne nađete ljubav na drugom kraju grada, države ili kontinenta pa onda vozite ka njoj. Što je za čoveka u Americi auto, u Norveškoj skije, u Danskoj je definitivno bicikl!

jiland

Autoput između dva manja mesta na Jilandu

Slika: Privatna arhiva

Gde, zašto, pošto? I šta se sme, a šta ne? 

Ovo je glavno prevozno sredstvo u kom god delu da živite i bolje bi vam bilo da obnovite ovu veštinu ako planirate da se selite za Dansku. Novi bicikl košta između 2000 i 15 000 danskih kruna, ali se u oglasima uvek može naći povoljna alternativa među polovnjacima. Što se zakona tiče, postoji niz pravila koji je nekad težak za ispratiti, pogotovo turistima i ostalima koji dolaze ,,sa strane’’. Prednje i zadnje svetlo na biciklu su obavezni od trenutka kada se upali i ulična rasveta (sada vladaju bele noći pa je to malo kasnije). Deca, ili drugari koji vole da ih vozimo, mogu u tome uživati samo ukoliko sede u stolici/sedištu, u suprotnom čeka vas kazna u visini tronedeljnog budžeta za hranu. Ako vozite ulicom gde autobuska stajališta nisu fizički izdvojena, i ispred/pored vas zastaje autobus morate istog trenutka stati. ZNAKOVI RUKAMA, pogotovo podizanje jedne ruke, znači da kočite i da nameravate da stanete, a ako ovo ne uradite u udarnim satima gde oko vas ima mnogo biciklista, bolje bi bilo da imate dobro putno osiguranje. Standardno najavljivanje skretanja (kao žmigavci) levo – desno se podrazumeva. Kaciga još uvek nije obavezna na biciklu, ali topla je preporuka naročito ako se vozite po gradu gde je koncentracija saobraćaja najveća.
Kopenhagen, i ostala naselja i gradovi u Danskoj su zapravo namenjeni biciklistima, oni imaju prednost u svemu, automobili moraju da ustupaju mesto ukoliko se biciklistička staza prekida i nemaju pravo da trube ukoliko misle da se krećete presporo. Bicikl se u vožnji tretira kao i motorna vozila, osim što nema brzinska ograničenja, moraju da se poštuju semafori i signaliziranje, kao i strana puta kojom se vozi.

bajsevi u vozu

Bicikl se može prevoziti i kolektivnim prevoznim sredstvima.

Slika: Privatna arhiva.

A što da ne?


Takse, porezi na automobile i gorivo su u Danskoj izuzetno skupi, a ni parking nije lako naći. Autobus, voz i metro su u redu, ali dešava se da treba po 25 min do željene lokacije javnim prevozom, a svega 10, 15 biciklom. Plus besplatno je i zdravo. Kod Danaca, ono što mi ovde često kažemo loše vreme za kišu i vetar, sneg, ne pije vodu. Za kišu postoje kabanice, kišne jakne, i pantalone (nešto kao ski oprema, ali ne toliko debelo, poenta je bukvalno da stižete na posao ili školu u suvoj odeći ispod tog odela za kišu), a preko zime se gume na biciklu menjaju i stavljaju se zimske.

Neko mi je ukrao biciklo, jer ga nisam dobro vezo lancom.

P.S. Nije slikano u Danskoj, preuzeto sa: www.opusteno.rs.

A gde smem da ostavim bajs? 

Bicikl možete parkirati prilično sigurni da ćete ga na istom mestu zateći sutradan. Krađe su prilično retke, i s obzirom da ukradeni budu obično oni bicikli koji izgledaju novo i skupo, prodavci polovnih bicikala koriste izraz thief reppeller – odbijač lopova, za bicikle koji imaju tragove rđe. Ako pak uzmete novi bicikl, u bike shop-ovima se može uzeti i alarm za bicikle, tako da ako želite da budete baš sigurni da niko ne pokušava da obije lanac, time se možete dodatno osigurati.

centar

Zadatak – kako najbrže pronaći svoj bicikl?

Slika: Privatna arhiva

Prijateljski savet 1


Ako posećujete Kopenhagen i vidite bele bicikle, u pitanju su gradski biciklovi koji se mogu iznajmiti kreditnom karticom. Malo su skuplji, ali ono na šta treba obratiti posebnu pažnju je da ovi bicikli imaju mali motor, koji u početku može biti malo nezgodan za vožnju ako niste navikli.

 

“Dušo, odoh malo da se vozam, povela sam i decu.”

Preuzeto sa: http://www.babybusiness.dk/wp-content/billeder/2013/07/ladcykelundersoegelse.jpg

Prijateljski savet 2


NIKAD, NIKAD, nemojte koristiti biciklističku stazu za bilo šta što nije bicikl (kakve god konstrukcije da je), eventualno za rolere ili trotinet.  Biciklisti su kažu najgori za ekonomiju, ne kupuju kola, ne pozajmljuju pare, zdravi su pa ne kupuju ni lekove i ne idu kod lekara. A ni socijalni život ne mora da trpi. Zašto ne bismo svi bili biciklisti? Ja sam za!

“Dok nas prva rupa na putu ne rastavi.”

Preuzeto sa: http://www.norwegianweddingblog.com/2013/10/skandinavisk-boho-chic-bryllup-fra.html

Piše: Miroslava Nikolić

No Comments

Post A Comment